4 Ekim 2016 Salı

SERGİLER ve AÇILIŞLAR - Funda TÜMER, Ressam & Küratör

SERGİLER ve AÇILIŞLAR
Funda TÜMER
Sanatçı ve Küratör için bir serginin açılışı çok önemli ve değerlidir.
En fazla 2-3 saat kadar süren açılış günü sanatçının eserlerini sunduğu gün olmaktan öte bir anlam taşır.
Sanatçının ziyarete gelen sanatseverler ile buluştuğu, birebir iletişim kurabildiği, olumlu olumsuz her tür eleştiriyi bizzat alabildiği ve cevap verebildiği ama en çok da değerli hissettiği gündür.
Yılların emeğinin yanı sıra eserlerinde yaşanmışlıkları, düşünceleri, duyguları, yorumu, bakış açısı gibi en derin birikimleri vardır. Eserlerinin satın alınması, değer bilecek bir sahibe ulaşmasının yanı sıra, sergileyerek geniş kitlelere ulaştırmak bir sanatçı için en büyük gururdur.
2-3 saatten ibaret sanılan serginin çok büyük ve emek verilmiş bir hazırlık aşaması vardır.
Sanatçının verdiği emeğin yanında, çalıştığı küratöründe ciddi bir emeği bulunmaktadır. Aylar öncesinden başlayan bir hazırlık vardır. Konsept çalışması, eserlerin seçimi ve sunumu, salondaki düzen, serginin ismi, metinlerinin yazımı, görsel materyallerin tasarımı, hatta basın duyurusunun ve haberlerinin nasıl yapılacağından tutunda işinin ehli gerçek bir küratör verilecek kokteyl menüsüne kadar akıla gelebilecek her detayı en ince ayrıntısına kadar düşünerek ve planlayarak hazırlar.
Açılış günü bütün bu emeklerden ötürü çok önemlidir. Kalabalık bir kitleyi ağırlamak kadar güzel bir duygu yoktur o an sanatçı ve küratör için. Emeklerinin karşılığını almanın gurur ve mutluluğu bütün yorgunluklarına değmişdir o anda.
Toplumda bir kazanımdır sanat ve sanatçı. 
Bu kazanımda bir köprüdür küratör, sanat kurumu ve galeri.
Bu nedenler ile bir sergi ve açılışı çok büyük önem taşımaktadır. Salonun hangi semtte nerede olduğunun önemi yoktur. Bu büyük emeği görmek ve paylaşmak isteyen için her yer ulaşılabilirdir. Paylaşmak için lütfen sergileri, sanatçıları ve her türlü sanat projelerini takip edelim. Unutmayalım ki güzellikler paylaşıldıkça büyür ve anlam kazanır.

1 yorum: