21 Mayıs 2023 Pazar

TÜRK MÜZELERİNE BÜYÜK İLGİ

TÜRKİYE'deki MÜZELER BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR

Türkiye'de Kültür ve Turizm  Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde 212 müze ve 144 ören yeri bulunmakta.

Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği müze ve ören yerleri, 2023 yılında 4 ayda 8 milyona yakın ziyaretçiyi ağırladı.

Türk müzecilik tarihinin geçmişinin Selçuklular zamanına dayandığı Türkiye'de başta sanat, tarih, arkeoloji ve etnografya olmak üzere farklı türlerde birçok müze bulunmakta.


Osmanlı döneminde paha biçilemez değerlere sahip birçok kutsal emanet saraya taşınarak zengin bir koleksiyon oluşturuldu. 1869 yılında Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından kurulan Müze-i Hümayun ile Türk müzeciliğinin ilerlemesinde önemli bir adım atıldı.

Türk müzeciliğinin modern anlamda temellerini atan ise şüphesiz Osman Hamdi Bey oldu. Aynı zamanda ünlü bir ressam ve arkeolog olan Osman Hamdi Bey, müzecilik tarihinde bir çığır açarak İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurdu.


Cumhuriyet döneminde Ankara'da kurulan Etnografya Müzesi'nin ardından çok daha ileri bir seviyeye ulaşıldı.


Bugün Türkiye'de yüzyıllar boyunca farklı uygarlıklara kucak açarak ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarına ait tarihi eser ve yapı yer almakta. Tüm bu kültürel zenginlik ve miras sadece korunarak geleceğe aktarılmakla kalmayıp, ziyarete de açık olarak sahip olduğumuz değerleri adeta tüm dünyaya ispatlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder