6 Kasım 2014 Perşembe

SAİM KAYA VE SANAT YORUM; Seramik Sanatçısı & Ressam Funda TÜMER

SAİM KAYA VE SANAT YORUM
Sanat Danışmanı Saim KAYA
Sanatçıların en büyük destek ve ihtiyaçlarından biri de doğru kişi ve doğru galeriler ile çalışmalarıdır. İçinde bulunduğumuz Sanat ortamında maalesef ki bu doğru kişi ve yer konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Birçok galeri bulunan özellikle üç büyük şehiri baz alırsak bu galerilerin ne kadarı sanatçıya doğru ve olması gereken hizmeti verebilmektedir. Maalesef ki bu sanatçıların içinde bulunduğu ciddi sıkıntılardan biridir.
İçinde bulunduğumuz bu duruma en iyi ve en doğru şekilde hizmet veren kurumlardan biridir SANAT YORUM.
A.Ü. İşletme Fakültesinden mezun olup, Resim ve çerçeve sektörünün önde gelen ve en büyük ithalatçı firmasında 14  Yıl satış ve pazarlama departmanında çalışmış olan  Saim KAYA bu süreçte sanat piyasasını yakından takip etmiş, güncel sergileri ve müzayedeleri sürekli izleyerek bu konuda büyük bir bilgi birikimine sahip olmuştur. Pek çok ressam, sanatsever ve sanat galerileri ile olan yakın dostlukları sayesinde hep sanatla iç içe olmuş, bu vesile ile sanat ve sanat piyasasındaki gelişme ve değişme sürecini yakından takip etmiştir.
Kazanmış olduğu bu bilgi ve deneyimi paylaşmak, sanatçıyla sanatsever arasında bir köprü oluşturarak sanat eserlerini sanatseverlere çok daha kolay ulaşır hale getirebilmek, aynı zamanda da sanatçı ve eserlerini daha geniş kitlelere ve sanatseverlere tanıtabilme imkânı sağlamak amacıyla, Saim KAYA tarafından kurulmuş ciddi ve başarılı bir galeridir SANAT YORUM.
Sanatçı başta olmak üzere koleksiyonerlere de tam ve doğru hizmeti veren nadir galerilerden biridir. Saim Kaya galerisinde sadece sergiler düzenleyen bir galerici mantığından çok ötede bir hizmet politikasına sahip olup, Sanat ve Sanatçılara tam kapsamlı bir hizmet vermektedir. Çalıştığı sanatçıları büyük bir özenle seçmekte, sanatçı ve eserlerini hak ettiği yere ulaştırma yolunda profesyonel bir vizyonla hareket etmektedir.
SAİM KAYA İLE SÖYLEŞİ
Seramik Sanatçısı & Ressam
Funda TÜMER
Şu an sanat piyasasının içinde bulunduğu durum hakkında ne düşünüyorsunuz ve siz kendinizi bu piyasada nerede görüyorsunuz
Saim Kaya: Şu an sanat piyasasında dengeler bozulmuş durumda ortada bir kaos var fiyatlar ya dip ya uçurum. Bende bu kaos ortamında doğru işler yaparak sanatçıyı da koleksiyoneri de memnun edecek bir çaba içerisindeyim. Bu çaba sadece eser satma çabası değildir. Sanatçının hak ettiği değere sahip olması için de gereken çalışma yapılmalıdır. Aksi halde örnek verecek olursak  bir sanatçının eseri 1000 tl.ye satılırsa o artık 1000. tl.lik sanatçıdır. Değerini artırmak güç olur ama tabi bu bir iki eser satmakla değil sürekli satmakla olacak bir durum. Bir sene ya da iki sene boyunca 20-30 eser satarsanız belli fiyattan ondan sonra piyasası oturmuş belirlenmiş oluyor.
Ben önce sanatçımı hak ettiği değere ulaştırma çabası içerisindeyim.
Peki sizin için doğru iş nedir
Sanat Danışmanı Saim KAYA
Saim Kaya: Bizim işte daha doğrusu sanat sektöründe hiç bir zaman tek bir doğru yoktur. İki kere iki her zaman dört etmez. Bizde sanatçının yada eserin fiyatını alıcı ve koleksiyoner tayin ediyor. Siz eserinize X bir rakam isteyebilirsiniz. O sizin fikriniz ama eserin gerçek değeri parayı verip eseri alan alıcı tarafından belirleniyor. Ben dengelerin doğru kurulması ve korunarak koleksiyonerin de sanatçının da mağdur olmaması yönünde bir tutum içerisindeyim.  Çünkü bir eserin ederinin belirlenmesi için birçok etken vardır. Sanatçının eğitimi, birikimi, açtığı sergiler hatta dönemi bile bu etkenlerden bazılarıdır.
Peki sizce koleksiyoner bir eserde öncelikle neye dikkat etmelidir. Çünkü Koleksiyoner olduğunu söyleyen ancak kursiyerlerden dahi eser alan ve aslında eserden anlamayan kişiler ile de karşılaşmaktayız.
Saim Kaya: Eserin özgünlüğü, kopya olup olmadığı, sanatçının tarzı, tekniği, mesleki birikimi gibi birçok unsur vardır. Mesela siz bir tarz oluşturmuşsunuz sizi takip eden biri onlarca eser arasından sizi fark edebilir ya da farklı bir eserin altında imzanız varsa ondan şüphe duyabilir.
O halde bir koleksiyonerin de mutlaka bir bilirkişi desteği ile çalışması gerekmektedir diyebilirmiyiz
Saim Kaya: Evet kesinlikle. Çünkü bir eser yapılabilecek en büyük yatırımlardan biridir aynı zamanda. O nedenle doğru için mutlaka bilirkişi ile çalışması gerekmektedir. Özelliklede genç ve orta kuşak sanatçılarına bakacak olursak kimin takip edilmesi gerektiğine bizler hakimiz.
Sizde bir sanatçının mutlaka kendi tarzı, tekniği ve özdeş bir teması olması gerektiğini mi düşünmektesiniz
Saim Kaya: Evet kesinlikle. Farklı denemeler olabilir yeni şeyler denenebilir buna karşı değilim ama özellikle kendini ifade edecek tanıtacak bir tarzı, tekniği ve teması mutlaka olmalı...
Peki piyasada bazı kişiler tarafından bu durumun eleştirilmesine nasıl yaklaşıyorsunuz yani yıllarca aynı temada çalışan kişiler bazı kesimlerden eleştiriler almakta buna katılıyor musunuz
Saim Kaya: Bu ay deniz çalışayım sonra soyutlama yaparım arada bir peyzaj, sıkılırsam farklı bir şeyler yaparım mantığı olmaz. Tarzla tekrarı karıştırmamak gerek
Ama bu seferde başka hiçbir şey yapamıyor gibi eleştirilenler var
Saim Kaya: Bir sanatçının kendini bulması tarzını yakalaması uzun yıllar alır. Eğer bir sanatçı tarzını, tekniğini ve kendi ile özdeşleşmiş temasını bulmuş ise zaten o uzun yılların birikiminden geçmiş demektir. Bu başka hiçbir şey yapamayacağı anlamının aksine zaten çok yollardan geçtiğini gösterir. Deneme süresinde olan kişileri de, oturtmuş kişileri de eserlere baktığınızda çok rahat anlayabilirsiniz. İşte bu noktada tekrar bilirkişinin, bir sanat danışmanının önemi ortaya çıkmaktadır.
Bu güzel söyleşi ve bilgiler için SAİM KAYA ‘ ya teşekkür ederiz.
Seramik Sanatçısı & Ressam
Funda TÜMER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder