12 Nisan 2023 Çarşamba

SANAT ESERİ SATIŞLARI REKOR KIRDI

 SANAT ESERİ SATIŞLARI REKOR KIRDI


Fransa merkezli Artprice sanat dünyası ile ilgili analiz ve bilgi yayınladı. Küresel ekonomideki belirsizliğe rağmen 2022 yılında ilk kez 1 milyondan fazla sanat eserinin açık arttırmaya çıkarıldığını bildirdi.

Artprice'nin hazırladığı rapora göre, açık arttırmaya çıkan eser sayısı rekor sayıya ulaştı ve bir rekor daha kırarak 704 bin 747'si satıldı. Rapora göre özellikle tablolar parlak bir yıl geçirdi.

Açık arttırmaya çıkan eserler arasında İspanyol ressam Picasso'ya ait eserlerin satışından 494 milyon dolar gelir elde edildi. Cezanne, Van Gogh ve Monet gibi isimlerin başyapıtlarının satışı Çin piyasasında oluşan açığı kapattı. Andy Warhol'un Marilyn Monroe portresi, 195 milyon dolara satılarak bir Amerikan sanat eseri için şimdiye kadar ki en yüksek fiyata alıcı buldu.


 Sanat piyasası, küresel satışların yüzde 81'ini oluşturan ABD, Çin ve İngiltere'nin hakimiyetinde kalmaya devam etti. Amerika Birleşik Devletleri 7,34 milyar dolarlık rekor bir rakamla tekrar en üst sıraya yerleşti ve toplam satışın yüzde 44'ünü oluşturdu.

Fransa 2,16 milyar dolarla dördüncü sırada yer alırken, bu iki ülkeyi Almanya, İtalya, Japonya, İsviçre ve Güney Kore takip etti.

Raporda ''Dünyadaki sorunların sanat müzayedesi piyasası üzerinde hiçbir etkisi olmadığını düşünen biri affedilebilir''denildi. 2022 yılının sanat tarihinin belli başlı eserleri için her zamankinden daha yoğun bir rekabete sahne olduğu vurgulandı. 
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder