15 Nisan 2023 Cumartesi

DÜNYA SANAT GÜNÜ

 SANATSIZ KALAN BİR MİLLETİN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR... Mustafa Kemal Atatürk


Her yıl Nisan ayının 15.günü kutlanan Dünya Sanat Günü, sanat etkinlikleri düzenlenip, cadde ve sokakların sanat eserleri ile süslendiği bir gündür.

2012 yılında yapılan 17. Dünya Plastik Sanat Dernekleri (A.I.A.P) genel kurulunda, Türkiye'yi temsil eden Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD)'nin önerisiyle Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan tarihi ''Dünya Sanat Günü'' ilan edildi.


Sanat evrenseldir ve dünyanın her yerindeki insanlar tarafından anlaşılabilir. Sanatın dil ve sınır engeli yoktur. İşte tam bu noktada Meksika'nın en önemli kültür merkezlerinden biri olan Guadalajara'da 2012 yılında düzenlenen genel kurulda 15 Nisan tarihinin ''Dünya Sanat Günü'' olarak kutlanması genel kurul tarafından oybirliği ile kabul edildi. 


Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan tarihi, yaşama katkı sunan dünyadaki tüm sanatçı ve sanatseverler için en özel gün olarak kutlanıyor. 

Dünya Sanat Günü, sanatsal yaratımlar ve toplum arasındaki bağları güçlendirirken, sanatsal ifadelerin çeşitliliği konusunda daha fazla farkındalığı teşvik ediyor. Sanatçıların kalkınmaya katkılarını vurguluyor.

15 Nisan 2012 yılında ki ilk Dünya Sanat Günü, tüm IAA ulusal komiteleri ve aralarında Fransa, İsveç, Slovakya, Güney Afrika, Kıbrıs ve Venezuella'nın da bulunduğu 150 sanatçı tarafından evrensel kutlamaya yönelik amaçla desteklendi.

Dünya Sanat Günü artık bir ''UNESCO'' günü 

2018 yılında ise teklifin öncüsü Bedri Baykam, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay'e müracaat ederek World Ard Day'in uluslararası takvimde UNESCO günlerinden biri olarak resmileşmesini talep etti ve 2019 yılında UNESCO'nun Genel Konferansı'nın 40. oturumunda kabul edilerek tüm dünyaya ilan edildi.

2012 yılı 15 Nisan tarihinde Türkiye'de ki ilk kutlamalar İstanbul'da Abdi İpekçi caddesinde kurulan sahnede gerçekleşti. Her yıl Türkiye'nin birçok ilinde birçok farklı sanat dalında düzenlenen toplu etkinlikler ile kutlanmaya devam ediyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder