14 Nisan 2023 Cuma

JAPON SANATÇI SATIŞ REKORU KIRDI

 YAYOİ KUSAMA'nın 5 ESERİ SATIŞ REKORU KIRDI

Japon sanatçı ve yazar Yayoi Kusama'nın 5 eseri toplam 22,9 milyon dolara satıldı.

Yaşayan en önemli avant garde sanatçılardan olan Kusama, sinema dahil sanat disiplinlerinin birçoğunda önemli eserler ortaya koydu. Usta isim resim, enstelasyon, happening, edebiyat ve sinema dahil birçok sanat dalında ortaya koyduğu eserleri ile dünya çapında bir üne sahip.


II. Dünya Savaşı sonrasındaki sanatsal gelişmelerden etkilenen Yayoi Kusama, savaş sonrasında oluşan atmosferden ilham aldığı unsurlarla birlikte kendi sanatsal görüşünü oluşturdu. Sanatçının 10 yaşından beri gördüğü halüsinasyonlar ise sanatında ayrı bir yer edindi. Bu etki ile benekler ve ağları resmetmeye başladı. Halüsinasyonlarında genellikle ağ, çiçekler ve en çok da noktalar ve puantiyeler gördüğü biliniyor.


Sanatçı kendi isteğiyle gönüllü olarak bir akıl hastanesinde kalıyor. 1977 yılından beri Tokyo'da bir akıl hastanesinde kalan Kusama, gündüzlerini ise üç katlı dev atölyesinde geçiriyor.



Sotheby's müzayede evi tarafından Hong Kong'da düzenlenen ''50.yıl Dönümü Çağdaş Sanat Akşam Satışı''nda sanatçıya ait 5 eser bugüne kadar ki en yüksek rakamla alıcı buldu. Satılan 5 eserde, sanatçının son 20 yılda ürettiği işlerden oluşuyor. 

Aynı gün gerçekleşen ''50.Yıl Dönümü Modern Sanat Akşamı'' ile birlikte her iki satış kategorisinde yer alan 11 sanatçıda Kusama ile birlikte kendi satış rekorlarını kırdı. Toplam 192.8 milyon dolar gelir elde edildi.

 


Açık arttırmada, Kusama tarafından 2014 yılında yapılan ''Pumpkin (L)'' adlı büyük bronz balkabağı heykeli 7.98 milyon dolara alıcı bularak sanatçının seçkideki en yüksek fiyata satılan eseri oldu.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder