1 Nisan 2023 Cumartesi

ABD'den 12 TARİHİ ESER TÜRKİYE'ye TESLİM EDİLDİ

 ABD'den 12 TARİHİ ESER TÜRKİYE'ye TESLİM EDİLDİ

Türkiye'den ABD'ye kaçırılan 12 eser Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimiyle ülkemize iade edildi.
Eserler için Antalya Arkeoloji Müzesi'nde özel bölüm oluşturuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı kültür varlıkları kaçakçılığıyla mücadele ekipleri ekipleri tarafından 1980 yılından bugüne kadar yurt dışına kaçırılan binlerce tarihi eserin Türkiye'ye iadesine yönelik çalışmalar hızla devam ediyor.

Çalışmalar sonucunda geçmiş yıllarda ABD'ye kaçırılan 12 tarihi eser ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi tarafından gerçekleştirilen soruşturmalar sonucunda Türkiye'ye iade edildi. 


Türkiye Cumhuriyeti'ne teslim edilen 12 tarihi eser, Türk Hava Yolları'nın kargo birimi aracılığıyla Antalya'ya getirilerek Antalya Arkeoloji Müzesi'nde özel bir bölüm oluşturularak sergilenmeye başladı.

Açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gerçekleştirdi. 


Antalya, Burdur, Konya, Şanlıurfa, Çanakkale, Manisa ve Doğu Anadolu'dan kaçırılan ve iadesi yapılan 12 tarihi eser ''Tunç Boğa Arabası, Roma dönemi Askeri Diploma, Neolitik Hacılar Ana Tanrıça figürü, Urartu dönemi terakota vazo, Roma dönemi bronz büst taçlı erkek başı, Killia tipi mermer idol, Hydai Antik Kenti kökenli oinokhoe, Çatalhöyük kökenli taş heykelcik, Roma dönemi tetrark heykel başı, Perge Tiyatrosu'ndan heykel başı, Bubon bronz kol ve Lucius Verus heykeli.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder